Skip to main content

Maar Lieke waarvoor kunnen ouders bij jou in de praktijk terecht?

Dit is misschien wel één van de meest gestelde vragen die ik krijg. Ik dacht, laat ik daar eens een blog over schrijven. In deze blog lees je dus over de meest voorkomende thema’s/hulpvragen die ouders met mij bespreken in de praktijk. * Deze lijst is zeker niet volledig.

Had ik maar eerder hulp gezocht

Dat is wat ik de meeste ouders hoor zeggen tijdens of na de eerste afspraak. Ze zijn dan vaak al een tijdje bezig met ‘proberen’ van opvoedtechnieken, tips en methoden waar ze zelf over hebben gelezen, gegoogled of als tip hebben gekregen van derden. Helaas bijna nooit met het gewenste effect.

Jou plek voor moederschap, opvoeding, ouderschap en persoonlijke groei

In mijn praktijk begeleid ik niet alleen maar ouders die een vraag hebben over de ontwikkeling van hun kind of rondom opvoeding. Ouders kunnen bij mij ook terecht voor hun persoonlijke uitdagingen. Meestal komen beide aan bod in een traject. Daarom bestaan de ouder-kind trajecten vaak uit oudercoaching en kindercoaching. Daarnaast zijn er ook ouders, vaak moeders die met hun persoonlijke uitdagingen aan de slag willen zodat zij zich weer beter voelen en ook hun ouderrol beter kunnen vervullen.

Het moederschap

De meest besproken thema’s/hulpvragen over het moederschap

 • Hoe kan ik omgaan met mijn (hoog) gevoeligheid in het ouderschap
 • Schuldgevoel/Schaamte
 • Onzekerheid
 • Jezelf ‘kwijt’ zijn
 • Ik heb geen goede band met mijn ouders en dat staat me in de weg
 • Perfectionisme/Het altijd maar goed willen doen
 • Ik ben net moeder geworden en ervaar het moederschap als zwaar
 • Ik heb een traumatische bevalling gehad en wil dit graag een plekje geven
 • Ik kom zelf uit een ‘koud’ gezin, hoe kan ik nu dan een goede band met mijn kind opbouwen
 • Hoe kan ik met me rustiger voelen als moeder
 • Ik heb zo’n vol hoofd en het gevoel altijd “aan” te staan

Kind & gezin

De meest besproken thema’s/hulpvragen over kind ontwikkeling en het gezinsleven.

 • Ouders die onzeker zijn of zich zorgen maken in het ouderschap
 • Ouders die graag meer op één lijn willen komen in de opvoeding
 • Hoe kunnen we beter omgaan met de lastige emoties van ons kind
 • Op school zien we ander gedrag bij ons kind dan thuis of andersom
 • Mijn kind is hoogsensitief, hoe kunnen we daar mee omgaan?
 • Mijn kind is onrustig en huilt veel
 • Prikkelgevoeligheid/HSP
 • Mijn kind heeft vaak een “vol” hoofd
 • Mijn kind is onzeker en heeft weinig vertrouwen
 • Mijn kind heeft moeite met overgangen en neemt moeilijk afscheid
 • Wij gaan/zijn (ge)scheiden, hoe kunnen we ons kind helpen

Als jij je herkent in één of meerdere van bovenstaande omschrijven, twijfel dan niet om hulp te vragen. Ik ben er voor jouw, om je te zien en horen in je hulpvraag. Zo kunnen jij en je gezin weer verder.