Skip to main content

Wat is een (familie)opstelling?

Een opstelling is een werkvorm die je nieuwe inzichten geeft voor het doorbreken van oude patronen. Samen onderzoeken we deze patronen en blokkades zodat jij weer in een ‘flow’ komt. Gedurende de opstelling wordt er een liefdevolle verbinding met jezelf en anderen binnen het systeem in werking gezet.

De naam ‘familieopstellingen’ doet vermoeden dat een opstelling alleen kan met familie. Maar dat is niet zo. De vraag voor een opstelling kan over elk thema gaan, waar je meer inzicht in wilt krijgen zoals opvoedvragen, werk, het moederschap of relaties. Ook kun je een opstelling doen voor ieder systeem waar jij deel van uit maakt.

Wat is een systeem?

Iedereen maakt deel uit van meerdere systemen. Dat kan een familie zijn maar ook een gezin, organisatie, vereniging, klas, enzovoort. Voor ieder systeem waar jij deel van uitmaakt, kunnen we samen een opstelling maken. We maken het systeem visueel en voelbaar zodat we kunnen kijken naar hoe dit systeem werkt. We gaan op zoek naar de patronen of thema’s die van invloed zijn op jouw gedrag. Ook kijken we naar welke verbindingen de mensen binnen dit systeem met elkaar hebben.

Gezins- en opvoedopstellingen

Als ouders kun je een individuele gezins- en opvoedopstelling doen. Hierbij kijken we samen naar gedrag op een dieper niveau. Hoe? Je neemt als het ware een kijkje achter het gedrag. We gaan onderzoeken waarom dit gedrag er is en wat het jou wil vertellen.

Je kind hoeft hierbij niet aanwezig te zijn. Kinderen zijn heel ontvankelijk voor systemisch werken. Zij voelen intuïtief aan wanneer er iets binnen het systeem positief iets is verschoven. Dit is vaak (direct) zichtbaar in het gedrag. Als iedereen binnen het gezinssysteem zijn eigen plek heeft ingenomen en ouders de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen verhaal komt er ontspanning bij het kind.

Hoe werkt het?

Ontdekken

We starten een opstelling altijd met een vraag vanuit je eigen behoefte. Ik werk tijdens een opstelling graag met kaartjes, matjes of A4tjes. Jij kiest deze uit voor de verschillende personen en of thema’s die passen bij jou vraag.

Voelen

Daarna leg je deze neer zoals ze voor jou in verhouding tot elkaar staan. Zo komt de gebeurtenis of het gedrag helemaal tot leven. Je kunt het zien, voelen en ervaren. Hierbij mag je het ‘denken’ uitzetten en helemaal op je gevoel afgaan.

Ervaren

Samen onderzoeken we welk effect de gebeurtenis of het gedrag van je kind (of een ander persoon) op jou heeft en gaan we op zoek naar de kern. Jij komt erachter wat jij zelf of je kind nodig heeft en wat jij daarin kan doen.

Praktisch

Een opstelling duurt gemiddeld 90 minuten. Twee weken na de opstelling neem ik telefonisch contact met je op en hebben samen een kort gesprekje.