Skip to main content

Beschrijf jouw gezin eens
Ik ben Wendy, moeder van 2 dochters Maud (4 jaar) en Milou (2 jaar). In april zijn we alweer 5 jaar getrouwd.

Hoe zie jij jezelf als moeder?
Voordat ik kinderen had was ik heel ongeduldig en wispelturig. Helaas zit dat ongeduldige er nog wel in, maar door het moederschap is dat wel een stuk beter geworden. Ik zie mezelf als een liefdevolle moeder die duidelijkheid geeft en structuur biedt. Al kan het alsnog erg chaotisch zijn thuis. Ik ben creatief en vindt het heerlijk om met de meiden te kleuren, verven of kleien. Ik kan soms moeilijk dingen uit handen geven en doe het graag op mijn manier.

Wat vindt je het leukste aan het moederschap?
Het zien groeien en ontwikkelen van de meiden. Maud gaat sinds augustus naar school en ze komt daardoor zoveel meer uit haar schulp. Ze heeft leuke vriendinnen om haar heen, durft zich meer te laten horen en haar zelfvertrouwen is zo gegroeid. Om Milou moet ik altijd heel erg lachen, het is een deugniet die mij elke dag laat lachen!

Wat is jullie mooiste herinnering?
Wat mij nog steeds bij blijft is de allereerste ontmoeting tussen Maud en Milou. Tijdens de thuisbevalling was Maud bij Opa en Oma. De volgende dag kwam ze weer thuis en mocht ze haar zusje dan eindelijk ontmoeten. Ik krijg nog tranen in mijn ogen als ik het voor me zie. Papa staat naast het bed met Milou in zijn armen. Maud klimt op bed met een beetje hulp (want de verhogers/klossen staan er nog onder) en gaat voorzichtig bij Papa kijken. Zo’n mooi moment. Papa met zijn beide meisjes in zijn armen. Tranen rollen bij ons beide over de wangen.

Welk taboe zou je uit de wereld willen hebben?
De onzekerheden die het ouderschap met zich meebrengt. Twijfels of je het wel goed doet. Je ziet zo vaak de mooie en leuke kanten voorbij komen op social media. Dat maakt je soms wel onzeker.

Wat vindt jij de grootste uitdaging?
Rustig blijven wanneer ze de grens opzoeken. Ik zou graag willen leren hoe ik zelf de rust kan bewaren, terwijl ik eigenlijk wil ontploffen.

Wat helpt jou tijdens de moeilijke momenten?
Nou, ik kan het beter hebben over “wie” helpt mij tijdens de moeilijke momenten. Gelukkig heb ik een hele geduldige, lieve man die altijd rustig blijft. Soms is het fijn als hij iets meer dingen overneemt. Ik ben toch degene die meteen de voortouw neemt. Dit weet hij ook. Dit is een punt waar we beide aan moeten werken. Ik soms even naar de achtergrond en time out nemen. Hij iets vaker naar de voorgrond en het overnemen. Gelukkig zijn we een goed team en kunnen we er altijd over praten wanneer iets niet zo lekker loopt. Hij staat altijd voor me klaar.

Het moederschap is misschien wel de meest uitdagende ‘baan’ in je leven en waar geen opleiding voor bestaat. Stel dat jij je had kunnen voorbereiden op het ouderschap, wat had je dan anders gedaan?
Ik denk dat ik vaker hulp zou moeten inschakelen en tijd voor mezelf moeten nemen. Helaas heb ik een burnout gehad en dat was echt pittig. In die tijd heb ik geleerd dat het oke is om jezelf soms op nr 1 te zetten. En dat je hulp mag vragen. En ik zou meer willen genieten van het moment. Zonder zorgen te maken over de dingen die nog moeten.

Heb jij wel eens te maken met schuldgevoel, twijfels en meningen van anderen?
Absoluut. Ik heb vaak last van schuldgevoel als ik bijvoorbeeld even tijd voor mezelf wil. Zodra ik weg ben, wil ik alweer terug ondanks dat ik weet dat het heel goed is om soms het thuis allemaal even los te laten. De mening van anderen, en vooral van ons mam, trek ik me heel erg aan. Vooral toen ik net moeder werd van Maud was ik erg onzeker en vroeg ik om haar mening. Of wat zij zou doen.

Hoe ga je daar mee om?
Nu trek ik me er veel minder van aan. Ik weet nu beter hoe ik de meiden wil opvoeden en welke normen en waarden is ze mee wil geven. Ik sta sterker in mijn schoenen door alles wat ik geleerd heb in de afgelopen jaren. En als ik nu naar de meiden kijk denk ik, dat we hebben we goed gedaan ­čÖé

Waar loop je tegenaan?
Ik merk dat de meiden vaak na het avond eten heerlijk kunnen spelen, maar overdag lijkt het alsof ze zich niet zo goed kunnen vermaken. Ik zou wel tips willen hebben hoe je ervoor kunt zorgen dat ze overdag ook fijn (alleen) kunnen spelen. Dat vindt ik soms wel lastig.

Welke tip wil je andere moeders geven?
Geef complimentjes! Je ziet ze letterlijk groeien als je ze een welgemeend compliment geeft! Prachtig.