Skip to main content

Als je haren door de war zitten, je handen en voeten zwart zijn, je kleren nat zijn en het zand in je oren zit, dan lieve schat, heb jij een fijne dag gehad! Toch? Je kind de ruimte geven om de wereld om hem heen spelend te ontdekken en beleven zorgt voor groei en (zelf)vertrouwen. Door samen te spelen met je kindje versterk je jullie band en beleven jullie samen veel plezier. Lees er alles over!

Ik vind het heel belangrijk dat onze dochter lekker kan spelen. Het maakt mij niet uit dat haar kleren daarbij vies worden of dat haar haren in de war zitten. Zolang zij maar kan ontdekken, verwonderen en plezier heeft. Dan heb ik dat ook. Want écht, wat geniet ik ervan om haar spelend te zien!

In onze vakantie bezochten wij Ouwehands Dierenpark en speelde ik daar samen met ons meisje van 1,5  in de speeltuin. Een mooie speeltuin met water en zand. Een combinatie die onze vrolijke dreumes heel blij maakt. Ik had me voorbereid door een emmertje, schepje en schone kleding mee te nemen. Eenmaal in de speeltuin gingen de kleertje uit en zag ik de lichtjes in haar ogen van plezier.

Hand in hand liepen we naar het water. In haar witte romper en schattig pamperkontje klom ze de trap op, liep over de brug en klom de trap weer af. Toen het water dichtbij kwam besloot ze te gaan kruipen want dan was ze er sneller. Even voelen met een handje, kijken wat er om haar heen gebeurd en plons! Met beide handen spetteren in het water. Samen liepen we heen en weer door het kleine beekje en pompte we water uit de kraan. Al kruipend ging ze de hele beek door, spetteren en spatteren met handen en voeten en een lach van oor tot oor.

Daarna besloot ons meisje dat ze in het zand wilde gaan spelen. De witte romper veranderde langzaam in een bruine romper en het schattige pamperkontje werd een bruin en schattig pamperkontje. Scheppen in het zand, zand in de emmer en omgooien maar. Alle materialen inclusief het zand werden goed bestudeerd. Na een tijdje besloot onze dreumes dat het tijd was om de speeltuin verder te ontdekken.

Aan de hand wandelde we een rondje in en om de speeltuin. Onderweg lachte er wat moeders naar ons omdat onze meisje er natuurlijk heerlijk uit zag! Maar er werd soms ook gefluisterd “Jeetje, die ziet er uit” , “Ow, wat erg!”. Daar moest ik dan weer van lachen. Want ja, ik kies ervoor dat ons meisje op deze manier mag spelen omdat ik dat belangrijk vindt. En ik weet ook dat deze mama’s hun eigen overtuigingen en patronen hebben waardoor zij zo denken. En dat is oké! Dat is van hun én niet van mij. Dus laat ik het bij de ander en neem ik het niet mee. Dus lieve mama’s, twijfel niet aan jezelf, weet dat je het goed doet vanuit je eigen moedergevoel op jouw manier, ongeacht wat anderen daar van vinden.