Skip to main content

Spel is een mooie manier om met je kind te verbinden. Het kan geen kwaad om eens wat vaker bewust een momentje te nemen om met je kind te spelen. Maar zorg er dan wel voor dat je dit met je volledige aandacht doet en niet met een half oog op je telefoon of met je gedachten bij je to do lijst. Je kind merkt het namelijk direct als jij er niet helemaal bij bent. Onbewust geef je zo je kind het gevoel dat hij niet belangrijk omdat jij niet aanwezig kunt zijn bij jullie momentje.

Deze (speel)momentjes noem ik een ‘onderonsje’. Een momentje één op één met mijn kleine meisje. Wat we dan doen is altijd anders. Dit varieert van boekjes lezen, puzzelen, kleuren, verven, plakken of sensopathisch spel.

Zo’n ‘onderonsje’ hoeft echt niet ingewikkeld te zijn of heel veel tijd te kosten. Om je op weg te helpen zal ik met je delen hoe ik dit thuis aanpak. Het begint bij mij allemaal met een thema. Op dit moment is dat het thema herfst. Bij dit thema bedenk ik verschillende (korte) activiteiten die ik samen met onze dochter (20 maanden) kan doen. Ik vul daarvoor 6 bakjes die ik zelf “bezige bakjes” noem.

Om deze activiteiten voor te bereiden trek ik één avondje uit voor het bedenken en voorbereiden. Dit schrijf ik kort op en daarna ga ik de materialen bij elkaar verzamelen. De meeste materialen heb ik al in huis. Als ik nog dingen moet gaan kopen maak ik daar een lijstje voor. Dit is meteen een leuk uitje voor mijn mamadagen.

Maar wat zit er dan in die “bezige bakjes”? Voor het herfstthema zijn de bakjes gevuld met:

  • Houten kralen rijgen
  • Stempelen
  • Gericht sticker plakken
  • Herfst bladeren verven
  • Kleuren matchen: de juiste kleur wasknijper matchen bij dezelfde kleur egel
  • Woordkaartjes passend bij het herfstthema om te oefenen. En ook 2 keer uitgeprint zodat we kunnen uitbreiden met matchen.

De activiteiten zorgen voor een fijn ‘onderonsje’ maar zorgen ook voor leuke speel en leer ervaringen. Ze dragen namelijk ook bij aan onder andere de bevordering van de taalontwikkeling, fijne motoriek, grove motoriek, zelfstandigheid en inzicht.

Elke moment is een goed moment om te verbinden met je kind. Een liefdevolle verbinding maken met je kind is super belangrijk voor zijn gevoel van veiligheid. Ook zal een kind enkel vanuit deze veilige basis volledig tot ontwikkeling kunnen komen.

Wil je nog meer (speel) inspiratie voor het jonge kind van baby tot kleuter?? Volg me dan op @verwonderspel. Daar komende de “bezige bakjes” voor de herfst de komende periode voorbij. En als je vragen hebt kun je ze daar altijd stellen. Ik wens jullie een fijne herfst periode waarin ik het jullie ontzettend gun om te genieten van de kracht van 1 op 1 momenten met je kind.