it takes a village to raise a child

Voor alle kinderen geldt dat het belangrijk is dat zij mensen om hen heen hebben die in hen geloven. Ik noem dat ‘de kring’. Zie het als een netwerk van mensen om een kind heen. Dit netwerk bestaat uit alle mensen die belangrijk zijn voor jou kind. Denk aan: broers, zussen, opa’s en oma’s, leraar, buren, vrienden, vriendinnen, oom of tante.

Hulp vragen

Kinderen zullen niet zo snel uit zichzelf bedenken dat iemand anders kan helpen. Hun neiging is eerder om in hun eentje door te gaan en het te blijven proberen of om op te geven.

Het is niet altijd makkelijk om hulp te vragen. Hulp vragen hebben we meestal niet zo geleerd. Vraag jezelf maar eens af hoe dat voor jou is?

Voorbeeld

We zijn ons er niet altijd bewust van maar kinderen kijken de hele dag bij ons af hoe het leven moet.

Kinderen hebben een speciaal deel in hun hersenen dat geactiveerd wordt als ze hun ouders iets horen zeggen of iets zien doen.

Denk nu niet ‘Oh help, dan moet ik dus geen fouten maken. Dan moet ik perfect zijn, want anders doet mijn kind mijn fouten na!”

Nee, het voorbeeld wat je dan aan je kinderen geeft, is dat je dus geen fouten mag maken. Je geeft dan het voorbeeld dat je als mens blijkbaar perfect moet zijn. Maar zonder fouten maken is groei niet mogelijk.

  • Laat je kind zien hoe je fouten maakt en hoe je daarmee omgaat
  • Laat je kind zien dat jij ook beperkende gedachten hebt en dat je deze om kunt zetten naar helpende gedachten.
  • Laat je kind zien dat jij ook wel eens vast loopt en hoe jij dan hulp vraagt aan iemand uit jouw eigen kring.

Jij mag mij helpen

In spannende situaties, bij nieuwe uitdagingen, tegenslagen of veranderingen kan je kind soms wel wat extra steun gebruiken. Je kind kan dan kwetsbaarder zijn, gaat makkelijker onderuit en dat vraagt veel van de veerkracht.

Jij kunt je kind helpen door de kring van je kind in te schakelen. Dat kun je doen door je kind te vragen: Wie mag jou helpen nu je wel wat hulp kunt gebruiken. Je kunt ook impliciet de kring van je kind inschakelen. Kijk eens om je heen en bedenk welke mensen jouw kind op dit moment kunnen versterken.

  • Zijn er vriendjes over vriendinnetjes waar je kind graag mee speelt?
  • Is er een sport die jouw kind graag doet omdat hij een goede band heeft met de trainer?
  • Is er een opa of oma waar je kind zich fijn voelt?
  • Hoe kun jij er zelf meer zijn voor jou kind? Ga bijvoorbeeld samen een dagje weg. Maak tijd voor bed rituelen of ga samen een rondje wandelen.

Opdracht: Ontdek de kring

Plan een momentje samen met je kind en zorg dat jullie beide voldoende tijd hebben en niet gestoord worden.

Samen gaan jullie een netwerk-tekening maken van de kring van jouw kind.

Nodig:

  • Groot vel papier
  • Pen, potlood, stiften
  • Stickers of andere versiering

Schrijf in het midden van het papier de naam van je kind en teken er een rondje omheen.

Vraag daarna aan je kind welke mensen voor hem belangrijk zijn. Vraag goed door. Denk aan alle plekken waar je kind komt: school, sport, familie, vrienden, de buurt enz.