Hoe vol zit jou glas?

 Doel: visueel maken van hoe vol het hoofd zit zodat je dit samen kunt bespreken en bewustzijn groeit.

Nodig:

  • Water
  • Glas

Je gebruikt een glas water als metafoor voor een vol hoofd. Leg je kind uit dat je het glaasje vergelijkt met je hoofd. Stel nu dat dit glaasje je hoofd voorstelt. Kun je dan laten zien hoe vol jou hoofd op dit moment is?

Door aan je kind te vragen “Hoe vol zit jou glaasje?” krijgt je samen inzichtelijk hoe vol het hoofd van je kind zit op dat moment. Dit geef jullie beide informatie over hoe het met je (kind) gaat. Als het glaasje te vol zit kunnen jullie oefeningen inzetten die helpen om je hoofd minder vol te maken. Vaak zijn dit oefeningen die je helpen te ontspannen.

Hoe introduceren?

Introduceer deze oefening op een rustig en ontspannen moment. Neem een concreet en recent voorbeeld uit om te leggen hoe het werkt en waarom je wit dat jullie dit gaan doen. Als ouder kun je het glaasje ook zelf gebruiken om aan te geven hoe ‘vol’ jij op dat moment zit.

Voorbeeld:

Weet je nog dat je gisteren met een niet zo fijn gevoel thuis kwam?

Tijdens ons gesprekje gaf je aan dat het een drukke dag was.

Laten we eens onderzoeken hoe ‘vol’ jou hoofd toen zat

We gebruiken daarvoor een glaasje.

Ik zal het voordoen. Mijn hoofd is op dit moment zo vol want ik voel me…..

Hoe is dat voor jou? Kun je me dat laten zien?

Wanneer gebruik je dit?

Deze oefening kun je gebruiken als je kind uit school komt. Zo krijgen jullie inzichtelijk hoe het met je kind gaat op dat moment.

Je kunt dit ook doen als je een druk weekend/drukke dagen hebt. Zodra je aan je kind ziet dat het misschien wel eens teveel kan zijn doe je samen de oefening.

Eigenlijk kun je de oefening altijd toepassen als je ziet dat je kindje het lastig heeft. Dit geeft jullie beide inzicht, waardoor bewustwording groeit en je beter kunt omgaan met momenten waarop je kind een té ‘vol’ hoofd ervaart.