Skip to main content

Het is 17.00uur en je weet dat je echt je werk moet neerleggen Anders ben je te laat bij de opvang, red je het niet met koken en er moet ook nog gesport worden. Gehaast en onrustig vertrek je naar huis. Ondertussen dwalen de to do’s die nog open staan door je hoofd, je denkt nog even aan het gesprek dat niet helemaal verliep zoals je wilde en je komt erachter dat je een belangrijke mail bent vergeten te sturen. Lees gauw verder en ontdek handig tips om met meer rust thuis te komen!

Met een gespannen gevoel loop je binnen bij de opvang om je kind op te halen. In de auto vertelt je kleintje over zijn dag en jij luistert afwezig. Af en toe lach je, knik je bevestigend en breng je een mm mm uit.

Thuis begin je met koken en vraag je je kind om zichzelf te vermaken. Ondertussen krijg je om de minuut wel een vraag van je kleintje: “Mama wat eten we”, “Mama mag ik morgen naar oma”, Mama wil je een spelletje met me doen?”, “Mag ik een snoepje?”. Je merkt dat je geprikkeld wordt en bij de laatste vraag verlies je de controle en word je boos. Het resultaat, een verdrietig kindje want hij begrijpt niet waarom je opeens zo boos wordt.

Al snel heb je spijt, want zo wil je niet reageren en je wil je ook niet zo geprikkeld voelen. Maar er zit nog zoveel onrust in je hoofd dat je ook niet weet hoe het anders kan.

Stel je eens voor hoe het voor je zou zijn als je je werkdag bewust zou afsluiten? Dat je meer ontspannen thuis komt, je werk op je werk laat, de rust hebt om naar je kind te luisteren, de energie hebt voor een kort spelletje en vanuit ontspanning een reactie kunt geven op je kind. Zeg maar dat je alle tabbladen af sluit en er thuis helemaal bent voor je gezin.

Mijn tips om meer rust te krijgen in je hoofd zodat je AANwezig bent bij je gezin:

  • Stop 10 minuten eerder met werken;
  • Ga zitten, sluit je ogen en voor 10 seconden lang mag je mee gaan met alle gedachtes die in je opkomen. Kijk er eventjes naar en stel jezelf dan de volgende vraag: wat wordt mijn volgende gedachte. Je zult merken dat het op dat moment even helemaal stil wordt in je hoofd. Het is voor een kort momentje leeg én daar gaat het om;
  • Neem een kort me-time momentje: lezen, theetje, zitten, schrijven;
  • Ga je kind wandelend of op de fiets ophalen. Zo heb je nog even extra tijd om alles af te sluiten;
  • Doe een korte ademhalingsoefening;
  • Doe een visualisatieoefening waarin je je dag afsluit;
  • Schrijf alles wat er in je hoofd zit op en laat het daarna los;
  • Knuffelen werkt stress verminderend. Knuffel dus extra met je kinderen en partner.
Natuurlijk lukt dat niet elke dag maar elke dag die wel lukt is mooi meegenomen