Gedurende de dag krijgen we veel prikkels binnen. Hoe we daarop reageren is voor iedereen verschillend. Over het algemeen hebben hoog sensitieve kinderen (mensen) hier het meeste last van.
Na het opstaan komen de eerste prikkels al bij ons binnen. Denk aan een geur die je kunt ruiken, kleding die je voelt, iemand die iets tegen je zegt of iets wat je ziet in je kamer. Alleen al in deze korte tijd komen er al heel veel prikkels binnen.
Het ervaren van veel prikkels kan ervoor zorgen dat je je niet fijn voelt. Vaak merk je dit aan je hoofd. Uitspraken als “Mijn hoofd zit zo vol” of “Het is druk in mijn hoofd, hoor ik dan ook regelmatig voorbij komen in mijn praktijk.
Als je hooggevoelig bent dan merk je heel veel prikkels op. Dit gaat zowel bewust als onbewust. De kleinste details of veranderingen neem jij waar. En gevoelens van anderen pik jij op waardoor je je bijvoorbeeld ineens boos voelt. Terwijl dit niet jouw boosheid is. Ingewikkeld hè?
In ons dagelijks leven worden we overladen met allerlei prikkels. En ons hoofd moet dat allemaal verwerken. Niet gek toch? Dat sommige kinderen het lastig vinden om tot rust te komen. Zij ervaren vooral een ‘vol hoofd’ en voelen hun lijf niet meer.
Gelukkig zijn er enkele eenvoudige lichaamsgerichte oefeningen die je kunt doen om je te helpen ontprikkelen. Zo kom je uit je hoofd en weer meer in je lijf. Waardoor je beter kunt ontspannen. Het oefenen met lichaamsbewustzijn is voor gevoelige kinderen heel belangrijk.
Hieronder deel ik vier oefeningen voor lichaamsbewustzijn die je gemakkelijk kunt toepassen in het dagelijkse leven met je kind. Hierdoor help jij je kind reguleren, kan hij zich beter concentreren, voelt hij zijn grenzen beter en kan hij beter meebewegen bij uitdagingen.
🧘♀️ Diepe ademhalingsoefening:
Diepe ademhaling is een effectieve techniek om stress te verminderen en het zenuwstelsel te kalmeren. Leer je kind om bewust te ademen door de aandacht te richten op zijn ademhaling.
Adem in door de neus en uit door de mond. Moedig je kind aan om deze oefening een paar keer te herhalen.
🧸Sensorische pauze:
Een sensorische pauze is een moment waarop je kind even afstand neemt van overweldigende prikkels. Creëer een rustige en comfortabele ruimte waar je kind zich kan terugtrekken wanneer hij zich overprikkeld voelt. Deze ruimte kan bijvoorbeeld een zacht tapijt, kussens en een deken bevatten. Moedig je kind aan om naar deze ruimte te gaan wanneer ze behoefte hebben aan wat rust. Ze kunnen zich daar ontspannen, een boek lezen, naar rustige muziek luisteren, knuffelen met hun knuffel of gewoon even helemaal niets doen.
💃Beweging en lichaamsbewustzijn:
Beweging is een geweldige manier om spanning en stress te verminderen. Je kunt samen yoga-oefeningen doen, een korte wandeling maken in de natuur of zelfs een dansfeestje in de woonkamer houden. Deze activiteiten helpen je kind om zich bewust te worden van hun lichaam en spanning los te laten.
🎨 Creatieve expressie:
Creatieve activiteiten kunnen een kalmerend effect hebben op kinderen. Laat je kind lekker tekenen, verven, kleien of knutselen. Het gaat niet om het resultaat maar om ontspanning.
Wil jij dat je kind of jij zelf structureel meer rust ervaren en minder ‘een vol hoofd’? Dan sluit mijn een 1 op 1 mijn traject aan voor jou. Voor ouders die zoeken naar meer rust, verbinding en plezier in gezin